Museumssamlingene skal oppbevares i trygge, oversiktlige og stabile miljø. Et magasin skal gi museumsobjektene beskyttelse mot følgende påvirkninger:
- for høy, for lav eller kraftig svingende relativ luftfuktighet (RF)
- for høy, for lav eller kraftige svingninger i temperatur
- skadedyr, sopp, mugg og bakterier (mikroorganismer)
- høy lysintensitet og ultraviolett stråling (UV-stråling)
- luftforurensning
- vannskader
- brann
- tyveri
- hærverk
Magasiner bør være lokalisert i stabile bygg som ikke utsettes for luftforurensning, vibrasjoner, eller er flomutsatt. Det må ha tette tak, vegger og vindu slik at objektene ikke utsettes for store klimasvingninger og forurensning. Magasinene bør være utstyrt med måleapparat slik at det er enkelt å følge med på relativ fuktighet og temperatur. Rutinemessige ettersyn av av bygninger, magasin og måleapparat gjør at man raskere får på plass tiltak mot endringer i klimaet som kan få store negative konsekvenser over tid.
Standarder og litteratur
Det finnes så langt ingen felles norsk magasinstandard, men det er kunnskap hente fra flere steder. Hva er ideelle og akseptable forhold?
Vel bevart?
I perioden 1999- 2007 ble det gjort kartleggingsundersøkelser ved norske museum for å få et bilde av bevarings- og sikringssituasjonen ved norske museum. Undersøkelsen viste at at store mengder samlinger ved norske museum ble lagret under kummerlige forhold i kjellere og på loft i antikvariske bygninger.
Les mer i rapporten Vel bevart? Tilstandsvurdering av museumssamlinger.
Helsefarlige tilstander i magasin
Før man tar i bruk et lokale for magasinering av museumsobjekter bør man bruke god tid på undersøkelser og planlegging. Ved klimaundersøkelser bør man se både på luftforurensning, luftfuktighet og temperatur, og på materialer som kan ha en negativ effekt på andre materialer. Les mer om helsefarlige samlinger under: