Hopp til hovedinnhold

Gjenstandsfotografering

Dokumentariske fotografier en en naturlig del av forvaltningen av samlingene. Gjenstandsfoto vil kunne bidra til å sikre, gjenfinne og identifisere objekter. Foto er en effektiv metode for å dokumentere fysiske endringer over tid og i tilknytning hendelser som utlån og konservering.

  • Fotostudio i midlertidige lokaler Anne Mette Gottschal

Standarder og veiledere

For inventarkontroll og trygg identifisering av objekter er det nyttig å sette seg inn i noen retningslinjer slik at fotoet forblir nyttig dokumentasjon av objektet på et gitt tidspunkt, og at dokumentasjonen lagres på et trygt og gjenfinnbart sted. 

ABM- skrift #48 Standard for gjenstandskatalogisering angir digitalt fotografi som en av de obligatoriske katalogiseringspunktene (s. 31 punkt 24). 

For identifisering av gjenstanden anbefales minimum
ett digitalt fotografi av god kvalitet.

ABM- skrift #48: 31
ABM-skrift #48 Standard for gjenstandskatalogisering (ABM-skrift_48_Standard_for_gjenstandskatalogisering.pdf)

"Katalogisering – innføring av opplysninger om objektene i katalogene – er en prosess som bør styres av et sett med regler for hvordan dette gjøres."

Legg en plan

Hvor mye arbeid som legges ned i å avfotografere et objekt avhenger av hva fotografiet skal brukes til og tilgjengelige ressurser. Et godt dokumentasjonsfoto er ikke nødvendigvis et godt foto for publisering. Drøft og tenk igjennom disse punktene i planleggingsfasen:

  • Hva skal fotografiet kunne brukes til? Intern- eller ekstern bruk?
  • Hvilke filformat er man derfor interessert i?
  • Er  nødvendig utstyr tilgjengelig? Kamera, lysutstyr, skanner, fysisk plass? 
  • Har man den nødvendige kompetansen internt, eller bør man hente inn ekstern kompetanse for å oppnå det resultat man ønsker?
  • Har man lagringsplass for store mengder bilder i høy oppløsning?
  • Har museet en plan for langtidsbevaring av digitalt materiale?

Hvordan dokumenterer man et objekt med foto?

  • ID Ta minst ett bilde med synlig ID-nummer
  • Helheten Ta bilde av hele objektet
  • Dimensjoner Ta bilde av objektet fra forskjellige vinkler
  • Unik Få med detaljer, inskripsjoner, skader, reparasjoner, signaturer og andre unike detaljer
  • Målestokk Ta bildene med målestokk og farge- eller gråskala
  • Metadata Sikre metadata om fotograf, om sted og dato for fotograferingen 
  • Gruppefoto  Om aktuelt: Husk å ta bilde av av en gruppe samlet i tillegg til de enkelte objektene (f.eks. møbelgrupper og te-servise)
TIPS: Bruk en nøytral bakgrunn for fotograferingen, fjern forstyrrende elementer slik at man kan fokusere på objektet, og bruk dagslys for riktig fargegjengivelse. 


Fotografier sikrer riktig identifisering

Denne veilederen fra ICOM -International Committee for Documentation (CIDOC) inneholder nyttige tips og råd for dokumentarisk fotografering av museumsgjenstander. 

CIDOC Fact Sheet No.3 Recommendations for identity photographs (CIDOC_Fact_Sheet_No_3_Recommendations_for_identity_photographs.pdf)

International Comittee for Documentation. Retningslinjer for fotografering av museumsobjekter.

Object ID

Som del av bekjempelsen mot ulovlig handel med kulturgjenstander ble en internasjonal standard for katalogiseringsinformasjon lansert i 1997, Object ID™, initiert av J. Paul Getty Trust. Denne fremhever også fotografier som helt sentrale i identifisering av objekter på avveie. Fra 2004 har ICOM formidlet informasjon om standarden til hele verden.

Gjenstandsidentifisering (Object ID checklist) (OBJECT_ID_checklist.pdf)

Internasjonal standard for beskrivelse kulturgjenstander initiert av J. Paul Getty Trust, lansert i 1997. "Object ID is an international standard for describing cultural objects."

Dokumentasjon

Gjenstandsfotografering er en av flere måter å dokumentere samlingene. Les mer om ulike aspekter ved samlingsdokumentasjon; blant annet katalogisering, rettighetshåndtering, tilstandsvurderinger og merking av gjenstander, her:

Dokumentasjon er i denne sammenhengen forvaltning av all informasjon tilknyttet et objekt og samling. Det omhandler objektets historie før inntak, om objektet, og dokumentasjon av objektets museumsliv. I Spectrum 5.0 kalles denne søylen Informasjon om samlinger.

Digitale samlingskataloger effektiviserer svært mange av arbeidsoppgavene innen samlingsforvaltning.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2