Hopp til hovedinnhold

KKOA

KKOA er en forkortelse for Kriseressurssamarbeid for kulturinstitusjoner i Oslo og Akershus. KKOA er etablert av og for institusjoner som forvalter materielle kulturverdier og Oslo Brann- og redningsetat (OBRE).

  • Fra høstseminar 2019 med tema opplæring, trening og øvelse. KKOA

Formål

KKOA har som formål å forbedre beredskapen, samt å forebygge og håndtere krisehendelser i regionens museer, arkiv og andre visnings- og bevaringsinstitusjoner for kunst og kultur. KKOA skal bidra til å øke kompetansen innen beredskapsplanlegging og restverdiredning generelt, og legge til rette for at deltakende organisasjoner skal kunne bistå hverandre ved hendelser som for eksempel brann eller naturskader. Dette gjør vi blant annet gjennom utarbeidelse av ressurslister, rutiner og maler, samt årlige seminarer.

Etableringen av KKOA bygger blant annet på tilsvarende modell i Hordaland.

AKTUELT

KKOAs sommerbrev 2025

Kriseressurssamarbeid for kulturinstitusjoner i Oslo og Akershus, KKOA, ønsker med dette å ønske god sommer med noen høydepunkter fra året som har gått. Både medlemmer, samarbeidspartnere og andre interesserte har bidratt til å styrke beredskapen i kultursektoren. Vi vokser, og opplever at arbeidet vårt får oppmerksomhet både innenfor og utenfor Norges grenser.  Sommerbrevet finner du under.

Høstseminar 2025

KKOAs høstseminar arrangeres 4. november. Mer informasjon om sted og program kommer over sommeren.

Lenke til kursside med mer informasjon vil legges inn etter hvert.

Nye medlemmer i KKOA

Det siste året har vi ønsket ikke mindre enn fem nye institusjoner velkommen i KKOA: 

  • Deichman bibliotek – med hovedbiblioteket i Bjørvika og en rekke lokalbibliotek i Oslo.
  • Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus – med den fredede Vøienvolden gård.
  • Kulturetaten i Oslo kommune – med Byarkivet, Kunstsamlingen, Oslo ladegård, Vigelandsmuseet og Øvingshotellet.
  • Norges Bank – med ansvar for en betydelig kunst- og kulturhistorisk samling.
  • KORO – som produserer, forvalter og formidler kunst i offentlige bygg og på andre offentlige arenaer.

Vi er svært glade for å ha disse institusjonene med på laget, og ser frem til å lære av og samarbeide med dem i tiden som kommer. 

Vårmøtet på Norsk Folkemuseum

Vårmøtet ble arrangert over en halvdag i april på Norsk Folkemuseum, og hadde temaet flom og vanninntrenging.  Stiftelsen Norsk Folkemuseum stod for programmet, med svært nyttig erfaringsdeling fra både praktisk håndtering av store vannmengder, og fra et konserveringsprosjekt etter vanninntrenging i Farmasimuseets kjellermagasin. Dessuten ble stiftelsens arbeid med verdibergingsplaner, nå og i en historisk kontekst, presentert.  Interessant, spennende og tankevekkende. Stor takk til arrangører og deltakere for et meget hyggelig og inspirerende vårmøte! Presentasjonene fra vårmøtet finnes under Dokumenter fra avholdte arrangementer.

Ressursliste

Oppdatert ressursliste ble sendt ut til medlemmenes utpekte kontaktpersoner med sommerbrevet.  Ressurslisten gir en oversikt over personell og utstyr som medlemmene kan bistå hverandre med ved en krise. Vi minner på at ressurslisten må innlemmes i eget beredskapsplanverk, sammen med rutine for anmodning om bistand og mottak av ressurser.

Tiltakskort for mottak og organisering av ressurser ved berging

Vi har utarbeidet et tiltakskort med tilhørende prinsippskisse for mottak og organisering av personell ved berging. Disse kan tilpasses den enkelte virksomhet, og du finner dem under, på siden med ressursliste, rutiner, maler og skjemaer.

Kontakt med KKOA: kkoa.rvr@gmail.com

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2