Bygningsvern på museum

Norske museer har ansvar for forvaltning av et stort antall antikvariske bygninger. Dette er et stort og omfattende arbeid. På denne siden vil vi legge ut stoff som berører dette brede feltet.

Prioriteringer

Norske museer forvalter omlag 5000 antikvariske bygninger og anlegg - en viktig del av museets samlinger. Kulturrådet gjennomføret i 2013-14 et prosjekt om bygningsvern på museer, som resulterte i heftet prioritering i bygnings-samlinger. I 2017 kom oppfølgeren, som er en håndbok om forvaltning av museumsbygninger.

Spontak på Bergstadens Ziir

Bygningsvernsenteret /Rørosmuseet (MiST) har deltatt i arbeidet med restaurering av Røros kirke og på filmen forteller antikvar og håndverker Kolbjørn Vegar Os om dette omfattende arbeidet.

  • 1/1
    Film om restaureringsarbeidet

Klimautfordringer

Klimaendringer byr på økende utfordringer for bygningsvernet. Det blir mildere vintre, mer nedbør og flom , og i tillegg blir det flere stormer. Publikasjonene og presentasjonen under tar opp dette temaet.

Kurs

Det arrangeres ofte kurs rundt om i landet med relevante tema vedrørende bygningsvern.

Presentasjoner og lesestoff

Nyttige lenker

Det finnes en rekke nettsteder, facebook-sider og instagramkontoer som handler om bygningsvern og godt håndverk. Under er et lite utvalg.

  •  (Foto/Photo)

Hvis du er på Instagram, vær klar over at mange håndverkere og andre som er opptatt av godt håndverk og bygningsvern, publiserer foto og film på sine kontoer. Sjekk f.eks. hashtaggene: #bygningsvern, #bygningsverneren #handverkar, #tradisjonssnekkeren