Bygningsvern på museum

Norske museer har ansvar for forvaltning av et stort antall antikvariske bygninger. Dette er et stort og omfattende arbeid. På denne siden vil vi legge ut stoff som berører dette brede feltet.

Prioriteringer

Norske museer forvalter omlag 5000 antikvariske bygninger og anlegg - en viktig del av museenes samlinger. Kulturrådet gjennomførte i 2013-14 et prosjekt om bygningsvern på museer, som resulterte i heftet Prioritering i bygningssamlinger. I 2017 kom oppfølgeren, som er en håndbok om forvaltning av museumsbygninger. I 2020 ble rapporten fra Kulturrådets undersøkelse om bygningsvern ferdigstilt. Alle rapportene kan leses eller lastes ned her:

Spontak på Bergstadens Ziir

Bygningsvernsenteret /Rørosmuseet (MiST) har deltatt i arbeidet med restaurering av Røros kirke og på filmen forteller antikvar og håndverker Kolbjørn Vegar Os om dette omfattende arbeidet.

  • 1/1

Et friluftsmuseum som lektionssal - hantverk på Jamtli

Interreg.prosjektet Traditionellt hantverk og hållbart byggande

  • 1/1

Gammebygging (1980)

Nordsamisk gamme, Karasjok.

  • 1/1

Spor av tradisjon

Hvordan var tømrerfaget før i tida? Bygningsvernsenteret i Buskerud har arbeidet sammen med TIDVIS og laget både en digital utstilling og en fysisk utstilling. Møt tømrere fra ulike tidsepoker og se verktøyet de brukte og hør om arbeidshverdagen deres.

  •  (Foto/Photo)
    1/1

Klimautfordringer

Klimaendringer byr på økende utfordringer for bygningsvernet. Det blir mildere vintre, mer nedbør og flom , og i tillegg blir det flere stormer. Publikasjonene og presentasjonen under tar opp dette temaet.

  •  (Foto/Photo)

Hvis du er på Instagram, vær klar over at mange håndverkere og andre som er opptatt av godt håndverk og bygningsvern, publiserer foto og film på sine kontoer. Sjekk f.eks. hashtaggene: #bygningsvern, #bygningsverneren #handverkar, #tradisjonssnekkeren