Resultat i dokumenter
"Rapporten presenterer anbefalinger og tiltak for å bidra til utvikling av museumsnettverkene. Kulturrådet har hatt direkte dialog med hvert enkelt museum med delegert nettverksansvar. Sammen med statistikk og rapporteringer er samtalene med ansvarsmuseene utgangspunktet for denne teksten."
ABM-skrift #45
Nordisk konservatorforbund, NKF-N, Norks museumsutvikling. Utgitt av Norsk museumsutvikling 2000.
Regionsmuseene i Rogaland utgav i 2013 denne standarden for forvaltning av fotosamlinger. Standardene er utarbeidet for bruk på Dalane folkemuseum, Haugalandmuseene, Jærmuseet, Museum Stavanger, Norsk Oljemuseum og Ryfylkemuseet.
ABM-skrift #72
ABM- skrift #52.
MIE BERG SIMONSEN I samarbeid med Marit Paasche og Åslaug Krokann Berg
"Nasjonalmuseet (NMK) og Vestfoldmuseene (VM) har utviklet egne IKT-systemer for logistikkprosesstyring fordi museene opplevde at Primus, museenes dokumentasjonsdatabase, ikke hadde tilfredsstillende funksjonalitet. "
"Håndboka inngår i en større satsning fra museumstjenestene hvor bedre dokumentasjon og registrering av museumssamlingene er et prioritert mål." (Innledning:3).
Av Roy Høibo / Ryfylkemuseet. Prioritering i bygningssamlinga. Forvalting, forsking og formidling. Med bakgrunn i eigne behov og oppmoding frå Kulturrådet har Ryfylkemuseet gjennomført ei evaluering av bygningssamlinga. Evalueringa bygger på den metoden som er tilrådd i Kulturrådets publikasjon «Prioritering i bygningssamlinger». Rapporten er utarbeidd på grunnlag av tilstandsvurderingar og arkivstudier som er gjennomført hausten 2015.
St.meld.49 (2008 -2009)
Prosjektet „Lovlig og ulovlig handel med kunst- og kulturgjenstander. Et utdannings og erfaringsutvelkslingsprogram for forebygging av kunst- og kulturkriminalitet”. 2011.
Internasjonal konvensjon om opphavsrett. Denne utgaven ble utgitt i 1990.
Et eksempel på gavekontrakt.
St.prp.nr.73 (2005-2006) "Om samtykke til ratifikasjon av UNESCOs konvensjon av 17. oktober 2003 om vern av den immaterielle kulturarven."
ABM-skrift # 40.
SAMDOK, samla samtidsdokumentasjon.
ABM- skrift # 32
Innlegg på konferanse Samlingsforvaltning mot 2020, Bodø sept.2016
Guro Koksvik Lund: Masteroppgave i Kulturminneforvaltning, NTNU 2017.
För konst- och kulturhistoriska samlingar, byggnader och miljöer. Utgitt av Riksantikvarieämbetet, Sverige, 2011.
St.meld nr. 24 (2008-2009)
"Målet for strategien er å få en mer helhetlig samfunnsdokumentasjon på sikt der arkivmateriale vurderes for bevaring ut fra samfunnsfunksjoner (som arkivmaterialet gjenspeiler og dokumenterer) og ikke etter forvaltningstilhørighet. Siden arkivmateriale etter privat virksomhet er klart underrepresentert må det rettes mer innsats mot dette feltet."
ABM-skrift #51
Denne rapporten gir eit innblikk i refleksjonar og erfaringar som er gjort i arbeidet med utarbeiding av dokumentet «Retningslinjer for prioritering, avhending og destruksjon av kulturhistoriske museumsgjenstandar » og utprøving av verktøy for å gjennomføre prioriteringsarbeid i kulturhistoriske samlingar.
Dette interaktive dokumentet har blitt utarbeidet av og for Museene i Sør-Trøndelag.
"Formålet var å prøve ut nye metoder og verktøy for å få oversikt over og gjøre prioriteringer i bygningssamlingen." (...) "Bruk av prioriteringsmetoden som Kulturrådet utga i 2014 1 og FDV-verktøy ble satt som hovedfokus i prosjektet."
Felles dokumentasjon- og innsamlingsplan 2017-2021 for museene i Rogaland.
"MiA har formulert en ny innsamlingspolitikk og utviklet ny strategi for innsamling relatert til gamle samlinger og oppbyggingen av nye samlinger."
ABM- skrift # 55
Ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap er det ledig en stilling som stipendiat innen tradisjonskunst.
Av Siv Leden / Kulturrådet. Bygningsforvaltning i museer. Metode for prioritering i bygningssamlinger.
Fotoprioriteringsprosjektet - Et samarbeidsprosjekt mellom Anno museum og Mjøsmuseet
Veiledning. Vurdering av kunst- og kulturhistoriske samlinger. Haugalandsmuseene 2016
ABM-skrift # 59
I dette prosjektet har vi gått saman med andre museum i Nettverk for industri- og teknologihistorie og Nettverk for arbeidarkultur og arbeidslivshistorie som har samlingar eller delsamlingar frå tekstilindustrien. Vi ville bli betre kjende med kvarandre sine samlingar: Kva gjenstandskategoriar inneheld dei – og kva innsamlingsprinsipp og meiningar er dei bygde på? Hovudmålet med planen har difor vore å lage eit oversyn over eksisterande innsamling i dei aktuelle musea, og kartlegge innsamling ved andre institusjonar.
Veiledning. Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS- analyse) i norske museer. Utgitt av Kulturrådet 2007.
En utredning över behovet av och tilgången till minnesorganisationernas digitala material. Sammenställd av Outi Hupaniittu.
Elisabeth Boogh og Merja Diaz: Bilder för framtiden. Strategier för insamling av digitalt födda fotografier.
Presentasjon av Richard Gjems (Nasjonalbiblioteket) ved Privatarkivkonferansen 2017
Skjema for vurdering av fotosamlinger utviklet av og brukt ved Anno museum og Mjøsmuseet i tilknytning fotoprioriteringsprosjektet de gjennomførte i 2016-2017.
Masteroppgave i museologi 2016 - en undersøkelse av debatten om avhending av museumsgjenstander
Foredrag på fagdager om helsefarlige stoffer i Bergen, januar 2017
En utredning om UNESCOs konvensjon av 17.oktober 2003 om vern av den immaterielle kulturarven
Forskningsbasert innsamling og formidling ved museene i Finnmark 2014-2018
Publisert i Museumsnytt april 2016. Tilsvar til artikkel med tittel "Museene er en underbrukt ressurs i bevaring av privatarkiv."
Rapport om museas møte med klimautfordringane
Innlegg på konferanse Samlingsforvaltning mot 2020, Bodø sept.2016
"Katalogisering – innføring av opplysninger om objektene i katalogene – er en prosess som bør styres av et sett med regler for hvordan dette gjøres."
Veiledning i håndtering av skadet fotografisk materiale av Jens Gold, utgitt av Kulturrådet
Program for seminar i Haugesund 16.-17.oktober 2017
Christina Næss' masteroppgave i kulturminneforvaltning, NTNU, mai 2016.
Resultat i sider
En aksesjon er en formell tilvekst til samlingene.
Ved avhending går det juridiske eierskapet til en gjenstand fra en eier til en annen.
Hvilke begrep skal man bruke for lån som går over lang tid? Ofte er begrepsbruk styrt av hva som er praksis på den enkelte institusjon. Over tid kan begrepene endre betydning og nye begrep introduseres for å nyansere. Ulike museale prosesser kan gi behov for å avklare blant annet eierskap og forvaltningsansvar, som i tur synliggjør behov for ny felles begrepsforståelse og -praksis.
I følge museumsstatistikken for 2023, finnes det over 52 millioner foto i norske museer.
Lån av objekter er av begrenset tid og har et spesifikt formål.
Fysisk tilgjengeliggjøring skjer gjennom utstillinger, inn- og utlån og bruk av samlinger til f.eks. demonstrasjonsformål. Det blir mer og mer vanlig å åpne magasinene for publikum, ikke bare i forskningsøyemed, men også som ledd i formidling. Digital tilgjengeliggjøring på nett via plattformer og applikasjoner, slik som www.digitaltmuseum.no omhandles også her.
Både intern og ekstern transport krever planlegging; både med hensyn til sikring og bevaring av objekt og med hensyn til HMS.