Hopp til hovedinnhold

Rengjøring i museer

Rengjøring i antikvariske bygninger og museumsutstillinger er primært et arbeid for materialkonservatorer, da rengjøring er en del av konserveringsarbeidet. Rengjøringsmetode velges med utgangspunkt i gjenstandens materialer, teknikk og tilstand. Ikke alle museer har gjenstandskonservatorer. Da er det kanskje mulig å engasjere en konservator som kan gi råd og hjelpe til med å lage spesifikke rengjøringsrutiner for de enkelte bygninger og utstillinger.

Her deles en del generelle råd og tips fra eksperter. Vigdis Vingelsgaard og Barbara de Haan har skrevet et kapittel om rengjøring i museer i sin Håndbok for samlingsforvaltning, som det er lenket til under. Ellers finnes mye stoff om housekeeping fra utenlandske museer.

  • 1/1
    Dame med Electrolux støvsuger, 1940. Fotoet er noe beskåret. Foto Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.FTTF.SCH.ALF.H.11.43-45
Støvsuging av tekstiler

Museum Textile Services  

Litteratur

Manual of housekeeping – the care of collections in historic houses open to the public, The National Trust, Butterworth Heinemann.

  • 1/1

Alkærsig, Ole, Jan Garff og Morten Lundbæk, (red.), 1986. Bevaringshåndbogen. København: Statens Museumsnævn.

Brinch Madsen, H. & M. Brandt Pedersen, 1984. Den daglige rengøring på museerne: Brugervejledning. København, Konservatorskolen.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1